Verhuurder legt zonnepanelen op je bedrijfspand, mag dat zomaar?

  • Font size:

Zonnepanelen 

Door: Erik Kriboo, Partner B2Bsure BV – Risk & Insurance management adviseurs

Groene energie wordt steeds interessanter. Helemaal door de huidige energieprijzen. Dat ontdekken ook eigenaren van panden met een aantrekkelijk dak voor zonnepanelen. Ook voor verhuurders van bedrijfspanden is het interessant om jouw ‘gehuurde‘ dak vol te leggen met zonnepanelen. Mag dat zomaar? Ook als het een probleem op levert voor wat betreft de verzekerbaarheid van jouw belangen? Zonnepanelen in combinatie met isolatie die brandbaar is, is een probleem. Hierover schreef ik al een blog in 2020: Zonnepanelen op je bedrijfspand, bezint eer ge begint. Wij krijgen steeds vaker vragen over dit onderwerp. En kan je er iets aan doen als het voor jou problemen geeft met de verzekering? In dit artikel meer hierover. 

Wat was ook alweer het probleem met de brandbare isolatie? 

Zonnepanelen op daken met bijvoorbeeld het isolatiemateriaal EPS/PS zijn voor veel brandverzekeraars een te hoog risico en maken het onverzekerbaar. Reden hiervoor is dat het gebruikte isolatiemateriaal in het dak zeer brandbaar is. En zonnepanelen inclusief bekabeling en apparatuur kan een brand veroorzaken. Als dat gebeurt op een dak met brandbaar isolatiemateriaal dan verspreidt de brand zich zeer snel en heb je niets aan een sprinkler onder het dak of aan compartimentering. Reden voor veel verzekeringsmaatschappijen om dit risico niet te accepteren of veel hogere premies te vragen. En het afsluiten van brandverzekeringen is, los van deze specifieke problematiek, al erg lastig de laatste jaren. Dus dan zit je wellicht met een onverzekerde situatie. Verzekeringsmaatschappijen hebben geen acceptatieplicht. En jij een probleem. 

Het huurcontract…

In heel veel gevallen zal er een huurcontract getekend zijn door verhuurder en huurder. In de praktijk zijn vaak de ROZ-voorwaarden (Raad voor Onroerende Zaken) van toepassing. In de ROZ-voorwaarden van 2015 is opgenomen dat de verhuurder het recht heeft onder meer de daken en de buitengevels te gebruiken voor “het plaatsen van reclame, aanduidingen, antenne installaties of andere doeleinden”. Daaronder valt ook het plaatsen van zonnenpanelen. “Als verhuurder van dit recht gebruik wenst te maken zal verhuurder huurder hierover tevoren informeren en bij de uitoefening van dit recht rekening houden met de belangen van huurder.” Op basis van de laatste bepaling is het dus heel goed mogelijk bezwaar te maken als huurder! Immers je belang wordt wel degelijk geschaad. Er ontstaat een onverzekerbare situatie als het dak is geïsoleerd met brandbaar isolatiemateriaal. Het kan zijn dat de verhuurder dan aangeeft voor jou wel een verzekering te regelen die het risico wel wil verzekeren. Echter daarmee moet je nooit akkoord gaan. De verhuurder zit er tussen en je raakt de grip kwijt op voorwaarden en premieontwikkeling. Daarnaast kan het een buitenlandse verzekeraar zijn die wellicht een slechtere rating heeft dan we in Nederland gewend zijn. Is er een schade, dan moet je maar afwachten of je voldoende schadeloos wordt gesteld.  

De Wet… 

Als er geen bepaling in de huurovereenkomst de bepaling is opgenomen (zoals hiervoor beschreven) of er is geen huurovereenkomst, dan is de wet van toepassing. En dat is in dit geval een voordeel. Volgens de wet is namelijk de verhuurder niet bevoegd (het dak van) het gehuurde te gebruiken voor zonnepanelen. Dan mag het dus niet. 

Jij als huurder wil zonnepanelen plaatsen op het gehuurde pand, mag dat? 

In de eerder beschreven ROZ-voorwaarden is tevens bepaald dat de huurder vooraf schriftelijk toestemming moet vragen aan de verhuurder. Kort en goed het mag als de verhuurder toestemming geeft. 

Ons advies is om altijd alert te zijn als er zonnepanelen op een bedrijfspand zijn of worden geïnstalleerd. Of het nu jouw pand is of het is een pand dat jij huurt. 

Voor verdere vragen over dit onderwerp of over de verzekeringen, bel ons gerust voor een advies, 033-7600850.

 

Modified: