Door: Erik Kriboo, Partner B2Bsure BV – Risk & Insurance management adviseurs
Natuurlijk dragen zonnepanelen bij aan het MVO-beleid van je bedrijf. En naast het feit dat we allemaal iets goed willen doen voor het milieu is een andere belangrijke reden de portemonnee… Het dak van je bedrijfspand voorzien van zonnepanelen is aantrekkelijk met een gemiddelde terugverdientijd van 7 jaar. Relaties bellen ons vaak zodra de panelen geld op gaan leveren en dus geïnstalleerd zijn. Een veel voorkomend probleem is echter de combinatie van de zonnepanelen met het gebruikte isolatiemateriaal van het pand. Zonnepanelen op daken met bijvoorbeeld het isolatiemateriaal EPS/PS zijn voor veel brandverzekeraars een te hoog risico en maken het onverzekerbaar. Een goed voorbeeld hiervan is de schaatsbaan Thialf. Thialf heeft op last van de verzekeraar alle panelen uit moeten schakelen (Lees hier: Thialf). Reden hiervoor is het gebruikte isolatiemateriaal in het dak, EPS dus. Ook als een verhuurder besluit tot het aanleggen van zonnepanelen op het door jou gehuurde pand kun je met dit probleem geconfronteerd worden. Immers de inhoud van het gehuurde pand wordt daarmee ook onverzekerbaar, evenals je bedrijfsschade.
Het probleem is inmiddels ook opgepakt door de politiek door een aangenomen motie van kamerlid Moorlag van de PvdA (motie). Echter minister Wiebes ziet voor alsnog geen rol weggelegd voor de politiek en vertrouwt erop dat er door marktwerking vanzelf een oplossing komt. Wij hebben daar op korte termijn iets minder vertrouwen in. Daarom toch een aantal aanbevelingen van onze kant…
Bezint eer ge begint: Verzekeraars worden graag op voorhand betrokken bij de plannen. Dat is eigenlijk het belangrijkste advies. Elke verzekeraar heeft een eigen acceptatiebeleid ook als het gaat om zonnepanelen. Daarnaast is de kwaliteit van de installatie een belangrijk punt. "Goedkoop is duurkoop" is in dit geval ook het devies. Kies voor een gerenommeerde installateur met ruime ervaring in grote projecten en die volgens de voorgeschreven NEN normeringen werkt. Eisen worden ondermeer gesteld aan: het juiste gebruik van connectoren, voldoende afstand tussen panelen en het dak, de doorvoer van de bekabeling naar binnen en de kwaliteit en de plek van de omvormers. En een keuring achteraf door een onafhankelijke, door de verzekeraar geaccepteerde instantie is een must. Bel ons voordat je opdracht geeft voor het aanleggen van een PVI installatie (Zonnepanelen). Dat voorkomt veel problemen. En overweeg de dakbedekking te vervangen als er gebruik is gemaakt van EPS/PS isolatie voordat je zonnepanelen laat plaatsen. Een bitumen dak gaat immers ongeveer 20 jaar mee dus vervangen komt toch een keer aan de orde. En daarmee voorkom je onverzekerbaarheid of een torenhoge premie.
B2Bsure levert expertise en ondersteuning ook bij dit onderwerp. Bel ons voor meer informatie, 033-7600850