Toename faillisementen…

  • Font size:

 Toenname Faillisementen

Door: Erik Kriboo, Partner B2Bsure BV – Risk & Insurance management adviseurs

Sinds begin van dit jaar zien wij een toename van het aantal faillisementen. Wat ook de verwachting was. Door corona hadden bedrijven het een stuk moeilijker maar faillisementen bleven uit door de overheidssteun. De afgelopen jaren was het aantal faillisementen laag. Nu gaan we echter weer terug naar normaal. Of meer dan normaal? Een aantal indicatoren staan wat dat betreft op rood. 

Te noemen zijn: Problemen en kosten van levering van producten uit het Verre Oosten, personeelsgebrek, stijgende prijzen van grondstoffen, hogere transportkosten, hogere inflatie en stijgende rente, sancties tegen Rusland.

Ook de kredietverzekeraars geven aan dat meer bedrijven in de problemen zitten. En zij hebben als eerste inzicht in de totale markt als het om insolventie gaat. Stond debiteurenbeheer wellicht niet op je prioriteiten lijst dan is het nu wel belangrijk daar de komende periode veel meer aandacht aan te geven. Goed monitoren van oplopende betalingstermijnen van afnemers. Een belangrijke indicator binnen je eigen bedrijf.

Kredietverzekering 

Vanzelfsprekend kan een kredietverzekering een oplossing zijn,juist nu in deze onzekere periode. Niet alleen vanwege de compensatie bij faillissement maar ook om de kredietwaardigheid van afnemers te kunnen bepalen. Dat gaat bij kredietverzekeringen op basis van limieten. Een limiet is het maximale bedrag dat door de verzekeraar verstandig wordt geacht voor betreffende debiteur. Het is geen uitzondering dat verzekeraars zich met informatie laten overtuigen een limiet naar boven bij te stellen. Daarnaast is het soms mogelijk een tweede limiet aan te vragen bij een andere verzekeraar. Dus naast je limiet bij je huidige kredietverzekeraar een extra limiet op een specifieke klant bij een 2e kredietverzekeraar. 

Ben je geïnteresseerd in het managen van je debiteurenrisico en/ of het verzekeren van je uitstaande vorderingen? We helpen je graag verder. 

Voor verdere vragen over dit onderwerp of over de verzekeringen, bel ons gerust voor een advies, 033-7600850.

Modified: