Wagenpark premies stijgen, waarom is risk management juist nu noodzakelijk?

  • Font size:

Wagenpark foto 

Door: Erik Kriboo, Partner B2Bsure BV – Risk & Insurance management adviseurs

Als gevolg van Corona is er minder verkeer. Dan zou de schadelast voor wagenpark verzekeraars ook minder moeten zijn. En dus de premie lager. Toch is dat niet het geval in de huidige markt. Waarom niet? 

Een aantal oorzaken op een rij

Het aantal schades is in totaliteit gedurende de pandemie inderdaad gedaald. Echter het bedrag per schade is gestegen. Dat heeft meerdere oorzaken. Allereerst wordt er sneller gereden op legere wegen. Daarnaast stijgen de prijzen van onderdelen en door personeelsgebrek ook de reparatiekosten. De bedragen die aan letselschades worden uitgekeerd zijn significant hoger door beperktere ziekenhuis capaciteit. Dan speelt nog de “Wet Affectieschade” uit 2019 een rol. Affectieschade is het verdriet dat iemand ervaart doordat een van de dierbaren overlijdt of ernstig en blijvend letsel oploopt door de fout van een ander. Voor 2019 kon hiervoor geen vergoeding worden geclaimd. Nu dus wel. Verzekeraars anticiperen hierop door reserveringen door te berekenen naar de toekomst. Als laatste speelt in de hele verzekeringsmarkt, maar ook bij het verzekeren van wagenparken, het wegvallen van verzekeraars een rol. Enerzijds door fusies en overnames maar anderzijds ook doordat verzekeraars stoppen met het verzekeren van wagenparken. (Bijvoorbeeld HDI)

Waarom is risk management juist nu noodzakelijk?

Minder aanbieders op de markt en een hogere schadelast. Dan stijgen de premies dat is duidelijk. De schadelast van je wagenpark moet worden verbeterd. Daarvoor is risk management noodzakelijk. Leer van je eigen schades uit het verleden en pas je beleid hierop aan. Geef chauffeurs trainingen en opleidingen. Maak gebruik van rijhulpsystemen bijvoorbeeld. Deze verlagen de kans op een aanrijding met wel 50%. Het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden is nog steeds een belangrijke oorzaak van ongevallen. Een pro actieve houding rondom preventie zorgt ervoor dat jij de “witte raaf” bent en maakt je aantrekkelijk voor verzekeraars. 

Allianz…

Een verzekeraar waar we hele goede ervaringen mee hebben als het gaat om het verzekeren van wagenparken is Allianz. Een betrouwbare partner die al heel lang actief is op deze markt. Allianz is een Internationale verzekeraar met veel kennis van deze markt en zij heeft mogelijkheden als het gaat om maatwerkoplossingen zoals een vaste premie per voertuig, eigen behoud of een specifieke bonus/malus regeling. Het is ook een verzekeraar die inzet op preventie en gevoelig is voor risk management.

Hoe kunnen wij helpen? 

Wij kennen de markt en weten welke aanbieders bij jouw wagenpark passen. Daarnaast helpen wij bij het verbeteren van je schadelast door je te adviseren over risk management. En wij maken werk van procurement. Wij verdiepen ons in jou en jouw bedrijf. Wat zijn de specifieke kenmerken van je wagenpark en waarom is jouw wagenpark interessant voor een verzekeraar. Wij zijn onafhankelijk en komen op voor jouw belang. Interesse? bel ons op 033-7600850.

Modified: