Wereldwijde hackaanval met gijzelsoftware gaande, duizend MKB bedrijven getroffen. Toch maar verzekeren?

  • Font size:

 

694.jpg

Door: Erik Kriboo, Partner B2Bsure BV – Risk & Insurance management adviseurs

In het verleden heb ik een heel aantal artikelen geschreven over de dreiging van cyber… En in die artikelen ben ik ook ingegaan op de verzekeringsmogelijkheid. Dat het een heel actueel onderwerp is, blijkt wel weer dit weekend. Wij bespreken dit onderwerp altijd met onze relaties, maar polissen zijn nog niet veel verkocht. Dat komt mede doordat veel ondernemers dachten “het zal zo’n vaart niet lopen”. Mandemakers Groep en Bakker Logistics bijvoorbeeld denken daar nu anders over na een aanval. De dit weekend getroffen bedrijven ook. Denk jij nog steeds “het zal zo’n vaart niet lopen”? 

Gijzelsoftware grijpt om zich heen!

Digitale inbrekers dringen binnen, neuzen rond in je data en pakken wat ze kunnen gebruiken om je af te persen. Cybercriminaliteit zoals aanvallen met ransomware is een groeiend probleem en het MKB is steeds vaker het doelwit. Mede door het coronavirus doen we steeds meer online, maar de risico’s worden onderschat. Een hack kan je processen dagenlang lamleggen. Gederfde inkomsten en het herstelwerk kosten heel veel geld. Daarnaast is er de reputatieschade. Een meerderheid van de bedrijven kiest ervoor om het losgeld dan maar te betalen. Dat is sneller en goedkoper. Hackers kienen het bedrag uit dat ze als losgeld vragen. Het is veel maar net niet te veel. Geschat wordt dat het meestal een procent of twee is van de jaaromzet. Genoeg om het bedrijf een paar weken stil te leggen, maar minder dan de kosten van herstel en het omzeilen van de hack. 

Een goede back up en blijf up to date met je software. 

Dat blijft het belangrijkste advies. Veel kan hierdoor voorkomen worden. Een professionele firewall is belangrijk. Hiermee voorkom je dat malafide bestanden op je computer terecht komen. Gebruik het allerlaatste besturingssysteem en zorg dat alle software up to date is. Het klinkt allemaal simpel en als een open deur. Echter hierdoor gaat het vaak fout. 

Toch maar verzekeren? 

Een verzekering biedt dekking voor o.a. afpersing, herstel van gegevens en bedrijfsschade. En sommige verzekeraars bieden een cyber assessment aan om je bedrijf te toetsen op mensen, processen en technologie. Dus ook een controle op je software. En dat is zeker interessant. De premies voor de verzekeringen stijgen. Dat is logisch. En ook de verzekerde bedragen zijn beperkt. Maar het is zeker het overwegen waard. Want professionele ondersteuning in geval van een hack is onontbeerlijk. Laat ons de mogelijkheden onderzoeken nu ook jij overtuigd bent van het risico, 033-7600850.

 

Modified: