Thuiswerken; een zwakke plek is de cyberveiligheid…

  • Font size:

 Thuiswerken

Door: Erik Kriboo, Partner B2Bsure BV – Risk & Insurance management adviseurs

Uit onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken blijkt dat het thuiswerken als gevolg van corona een zwakke plek is voor bedrijven als het gaat om cyberveiligheid. Het afgelopen jaar steeg het aantal politie-aangiftes met 66%! De economische schade is groot en meer en meer bedrijven krijgen te maken met gijzelsoftware. In deze blog een aantal tips en het Digital Trust Centre komt met een risicoklassen indeling Digitale Veiligheid. Vul die in op de website van het Ministerie en je krijgt direct een aantal nuttige aanbevelingen, verderop meer hierover. Het Nationaal Cyber Security Centrum helpt jou ook met handige voorzorgsmaatregelen. 

Cybercrime…

We spreken van cybercrime als computers het doelwit zijn van criminele activiteiten. Mogelijke vormen van cybercriminaliteit zijn bijvoorbeeld Ddos-aanvallen die websites plat leggen en bijvoorbeeld “gijzelingssoftware” waarmee criminelen een systeem vergrendelen. Tegen betaling van grote geldsommen worden deze ontgrendeld. Veel bedrijven, maar ook overheden zoals gemeenten, kiezen er toch maar voor te betalen omdat de schade anders nog groter is. Dit haalt niet altijd het nieuws want het “gezichtsverlies” is groot. Thuiswerken met inlogcodes maakt systemen extra kwetsbaar. 

Om dit tegen te gaan zijn in zijn algemeenheid drie zaken van belang: 1. Kennis, 2. Houding en 3. Gedrag. Besteed binnen je bedrijf genoeg aandacht aan die elementen. Met name houding en gedrag zijn van belang. We denken dat het allemaal wel meevalt en we willen er ook niet voor betalen om de veiligheid te vergroten. Goed om gaan met je wachtwoorden, het maken van back-ups, het installeren van de laatste updates etc. staan te laag op de prioriteitenlijst. 

 

Digital Trust Centre (DTC)

Het DTC is onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en helpt ondernemers met veilig digitaal ondernemen. Heel veel informatie over cyberweerbaarheid is te vinden op hun website. Door 11 vragen te beantwoorden wordt er een inschatting gemaakt hoe groot het risico is op een cyberincident. En de vragen geven je een inschatting in welke risicoklasse je onderneming valt. Daarnaast zie je direct welke maatregelen je kan nemen om het risico te verkleinen. Hier de link naar de vragenlijst.

 

Nationaal Cyber Security Centrum

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is ook onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en heeft als doel de weerbaarheid van de Nederlandse samenleving in het digitale domein te vergroten. Prachtige doelstelling… maar goed op de website wel heel veel handige informatie wat je allemaal als organisatie kan doen. Zowel technisch als organisatorisch. Echt wel de moeite waard om de site te bezoeken met de voorzorgsmaatregelen thuiswerken, NCSC.

Cyberverzekering

In het verleden schreef ik meerdere blogs over het onderwerp Cyberverzekering. Hierbij nog even een link naar het artikel over Russische Hackers en wat verzekeraars doen. Goed om je nog eens te verdiepen in het afdekken van het risico. Want de bedragen zoals het losgeld die ermee gemoeid zijn, zijn groot. Vanzelfsprekend staan wij je graag bij met raad en daad. Bel ons gerust voor meer informatie 033-7600850. 

 

 

Modified: