Corona virus, is het een gevaar voor je bedrijf?

  • Font size:

Corona virus

Corona Virus, is het een gevaar voor je bedrijf?

Door: Marcel Polk, Partner B2Bsure BV – Risk & Insurance management adviseurs

Sinds een maand horen we meer en meer over het Corona Virus. In het kader van onze dienstverlening en risicomanagement willen wij je graag laten weten wat de mogelijke impact voor je bedrijf kan zijn en belangrijker, wat je kan doen!

Hoe wordt het virus overgedragen en wat zijn de verschijnselen?

Hoewel wij geen specialisten zijn en je in de media nog veel meer informatie kan lezen toch nog even kort iets over het virus zelf. De precieze verspreiding van het virus is nog steeds niet vastgesteld, maar naar alle waarschijnlijkheid geschiedt de overdracht door druppeltjes speeksel en/of neusvocht. Ook is mogelijk dat het virus via de lucht van de ene drager naar de andere wordt verspreid. In elk geval schijnt dichte nabijheid van een drager nodig te zijn om het virus over te brengen. Een bijkomende moeilijkheid is dat het virus overgedragen kan worden door personen die nog geen ziekteverschijnselen vertonen, maar al wel geïnfecteerd zijn. De tijd dat iemand infectie kan veroorzaken wordt op dit moment gesteld op 14 dagen nadat de persoon zelf is geïnfecteerd. Het Corona virus lijkt veel op een gewone griep. Er is koorts en infectie van de luchtwegen. Dit kan in zware gevallen overslaan op de longen en de afweermechanismen van het lichaam kunnen zo zwaar belast worden dat het de gezonde organen van het lichaam aan gaat tasten (met uiteindelijk in sommige gevallen de dood tot gevolg).

Risico’s en het management daarvan.

Hoewel het er dus op lijkt dat de risico’s voor een Nederlandse onderneming op dit moment beperkt zijn, zouden de volgende zaken in de gaten gehouden moeten worden en vereisen bijzondere aandacht:

1) Reizen van en naar vaste land China Het is van belang dat je werknemers die van en naar China reizen in de gaten houden of zij mogelijke verschijnselen vertonen van de ziekte. Indien mogelijk vermijdt op dit moment zulke reizen. Bij verschijnselen direct de huisarts waarschuwen.

2) Bezoek uit China Probeer op dit moment direct contact met mensen die uit China komen te vermijden. Werk op afstand via elektronische media.

3) Leveranties uit China Hoe zeker zijn deze leveranties nu grote delen van de Chinese bedrijven tijdelijk zijn gesloten?

Kan de continuïteit van je bedrijf gevaar lopen?

Zoals gezegd lijkt de kans van besmetting in Nederland beperkt. Maar als het zou gebeuren is het waarschijnlijk dat de overheid je bedrijf in quarantaine zal plaatsen en al je werknemers voor 14 dagen niet kunnen werken. Nissan heeft recent zijn productie in Japan om reden van Corona gestaakt. Dit is een risico waar vele bedrijven vermoedelijk nooit over nagedacht hebben. In het kader van risicomanagement zou het goed zijn als de leiding van het bedrijf een dergelijk scenario zou bespreken en een aantal mitigerende maatregelen zou onderzoeken en vastleggen, zodat bij een onverhoopte besmetting niet alles van het begin af aan bedacht hoeft te worden. Bijvoorbeeld nu al vast regelen dat mensen straks thuis kunnen werken.

Ook de mogelijke interruptie van levering uit China voor je bedrijf behoeft speciale aandacht. Heb je alternatieven als het om leveranciers gaat? Is de productie te verplaatsen? In zijn algemeenheid is een bedrijfscontinuïteitsplan een goed idee voor elke onderneming.

B2Bsure heeft de expertise en de adviseurs die je graag helpen om dergelijke continuïteitsplannen te ontwikkelen. Bel ons: +31 (0)33 7600 850, of zoek contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Modified: