Schade door elektrische bezorgfiets niet gedekt op bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering!

  • Font size:

b2b 9121

Schade door elektrische bezorgfiets niet gedekt op bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering! Door: Erik Kriboo, Partner B2Bsure BV – Risk & Insurance management adviseurs

Hij duikt steeds vaker op in het straatbeeld. De elektrische bezorgfiets. Maar ook een elektrische step, een Segway en bijvoorbeeld een Hoverboard. Het bedrijfsmatig gebruik van dit soort vervoermiddelen is ontdekt door bedrijven. Hoe zit het eigenlijk met elektrische aangedreven voertuigen en de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven? Als je werknemer schade veroorzaakt met een dergelijk voertuig is dat dan verzekerd en op welke polis?

Er zijn veel voordelen als het gaat om het gebruik van deze voertuigen. Naast het feit dat het hip is en milieuvriendelijk zijn er nog andere voordelen. De gebruiker heeft geen (bromfiets)rijbewijs nodig, er is geen minimum leeftijd aan gebonden en er is ook geen verzekeringsplicht bijvoorbeeld. Redenen genoeg dus om als bedrijf dit vervoermiddel toe te voegen aan de lijst van voertuigen.

Verzekering

Volgens de wet is er (nog) geen verzekeringsplicht voor elektrische fietsen met een maximale snelheid tot 25 km/uur. Deze fietsen worden echter wel als motorrijtuig gezien. Hierdoor kan er onduidelijkheid ontstaan over de verzekeringsdekking die voor deze voertuigen geldt. Wordt er bij particulier gebruik gemaakt van een elektrisch aangedreven voertuig (max. 25 km/uur) dan valt dit doorgaans onder de dekking van de AVP (Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren). Hoe anders is dat als het voertuig zakelijk wordt gebruikt. Dan is dit uitgesloten op de AVP!

De WAM is een verplichte verzekering voor motorrijtuigen. Om een dubbele dekking te voorkomen is daarom in de AVB (Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven) dekking voor motorrijtuigen uitgesloten. Nu er geen verzekeringsplicht is voor dergelijke voertuigen is het ook niet mogelijk een WAM verzekering af te sluiten. Maar door de uitsluiting op de AVB voor schade veroorzaakt door motorrijtuigen vallen dergelijke voertuigen tussen Wal en Schip…

Praktijkvoorbeeld

Onlangs belde een klant van mij op met de vraag of ik een elektrisch aangedreven bakfiets kon verzekeren. Deze bakfiets werd gebruikt voor het maken van een bedrijfsfilm. Na overleg met de AVB verzekeraar was deze bereid dekking te verlenen. Hiervoor werd speciaal een aantekening op de polis gemaakt. Daardoor was er in dit geval nu wel dekking op de AVB.

Indien een werknemer, met een dergelijk voertuig van het bedrijf, iemand aanrijdt waarbij letsel ontstaat, kan de AVB dekking uitsluiten. Maar je bent als werkgever wel aansprakelijk en daardoor kan het slachtoffer je als werkgever met succes direct aansprakelijk stellen. Dergelijke letselschades zijn vaak niet gering. Meer dan genoeg redenen dus om te zorgen voor een goede dekking op een polis. Voor bezorgfietsen zijn speciale polissen af te sluiten.

Niet alleen aansprakelijkheid…

Naast de schade die een werknemer kan veroorzaken aan een ander heeft de werknemer wellicht ook zelf letselschade. Als werkgever kan je ook daar aansprakelijk voor zijn. Een goede WEGAM/WEGAS (Werkgeversaansprakelijkheid Bestuurders/Verkeersdeelnemers) is dan belangrijk. Maar natuurlijk ook schade aan de fiets en de eventuele goederen die ermee vervoert worden. Een goed advies over dit onderwerp is noodzakelijk en maatwerk, bel ons anders even…

Modified: