Cyberaanval, wat is te verzekeren?

  • Font size:

Door: Erik Kriboo Partner B2Bsure BV – Trusted Advisors

 

Als gevolg van een lek in Windows wist een onbekende organisatie gegevens van een groot aantal bedrijven te versleutelen en eiste vervolgens losgeld om deze gegevens weer te ontsleutelen. Hieruit blijkt hoe gevoelig onze samenleving is voor cyberaanvallen. Een verzekering dekt de financiële gevolgen van een cyberaanval.

Wat is er te verzekeren?

  1.  Crisismanagement: Dit is misschien wel de belangrijkste component van de verzekering. Wanneer u te maken krijgt met een cyberincident, biedt de verzekering dekking voor de kosten van een specialist die weet wat er moet gebeuren en alles in het werk stelt om de schade zoveel mogelijk te beperken en uw bedrijf zo snel mogelijk weer up and running ter krijgen.
  2. Aansprakelijkheid: Wanneer u persoonsgegevens lekt, kunt u aansprakelijk gehouden worden voor de kosten die hiermee verband houden. Denk aan het monitoren van betaalrekeningen van derden of de kosten die de betaalkaartindustrie bij u in rekening brengt voor het vervangen van creditcards. Ook kunt u door een fout in uw netwerkbeveiliging zelf verspreider worden van computervirussen en hiervoor aansprakelijk gesteld worden.
  3. Eigen schade: Na een cyberincident krijgt u bijvoorbeeld te maken met kosten voor het herstellen van data en kosten om uw soft- en hardware te verbeteren, zodat u niet opnieuw op dezelfde wijze getroffen wordt door een cyberincident
  4. Bedrijfsschade: Een cyberincident leidt onherroepelijk tot bedrijfsschade. Door het niet beschikbaar zijn van uw systemen kunt u tijdelijk niet werken. Het verloren werk moet worden ingehaald, wat overwerkkosten met zich meebrengt en het zou zelfs kunnen dat u omzet misloopt. 
  5. Boetes opgelegd door toezichthouders, of andere verplichte vergoedingen

Voor wie bijvoorbeeld?

  1. Een transportbedrijf dat voor haar planning afhankelijk is van ICT. Zonder ICT kan men geen nieuwe opdrachten aannemen en weet men niet [meer] waar men de vrachtwagens of het materieel naar toe moet sturen;
  2. Een huisarts die veel persoonlijke gegevens bezit van patiënten;
  3. Een webshop;
  4. Een groothandel die voor haar orders en voorraadbeheer volledig afhankelijk is van ICT;
  5. Agrariërs: de stallen zijn tegenwoordig volledig geautomatiseerd waardoor men zeer afhankelijk is van ICT;
  6. Een accountant die veel gegevens bezit en voor de bedrijfsvoering volledig afhankelijk is van ICT.

Meer informatie? 033 7600 850 www.b2bsure.nl/contact

Modified: