Je arbeidsongeschiktheidsverzekering in 2020…

  • Font size:

 AOV Pic

Door: Norbert Bakker, Partner B2Bsure BV – Risk & Insurance management adviseurs

Wij constateren dat de meeste AOV-verzekeraars de premies verhogen. Daarom schrijven wij deze blog om je te vertellen dat we de ontwikkelingen, ook in jouw belang, aandachtig volgen. 

Premieverhogingen…

De één na de andere verzekeraar kondigt aan dat zij de premies per 1 januari 2021 zullen gaan verhogen. We weten het in middels van: Avéro Achmea, Aegon, Centraal Beheer, De Goudse, Interpolis, Movir en de Amersfoortse (nieuwe verzekeringen). De premiestijging zal naar schatting gemiddeld 5% zijn. Voor medici valt de stijging hoger uit omdat ook collectiviteitskortingen worden verlaagd. Naast het hoge schadebedrag dat verzekeraars ieder jaar moeten uitkeren is de lage rentestand een belangrijke oorzaak van deze ontwikkeling. Verzekeraars maken simpelweg onvoldoende rendement op de investeringen voor een gezonde bedrijfsvoering. 

Wij zijn een groot voorstander van het periodiek kijken of er voordeel te halen is uit het overstappen naar een andere verzekeraar. Ondanks de premieverhogingen is het nu voor de meeste mensen echter niet het moment om over te stappen. Daar zijn verschillende redenen voor. We noemen er een paar:

Inkomsten

Als je inkomsten dit jaar gedaald zijn of je bent ander werk (erbij) gaan doen om het hoofd boven water te houden tijdens de crisis, dan zal de huidige verzekeraar daar meestal geen consequenties aan verbinden. Een nieuwe verzekeraar kijkt daar echter wel kritisch naar waardoor het verzekerd bedrag of de hoogte van de premie in je nadeel kunnen uitvallen. 

Gewijzigde medische situatie

Als je eigen medische situatie uitleg van een behandeld arts vereist, dan is de situatie in de gezondheidszorg op dit moment ook een probleem. De doorlooptijd van een aanvraag is langer dan normaal doordat artsen en specialisten op dit moment minder snel reageren op informatieverzoeken.

Verzekeraar

Ook is de medische acceptatieafdeling van verzekeraars niet ingericht op een hoop aanvragen tegelijk. Hierdoor is het vaak onmogelijk om binnen de opzegtermijn een nieuwe verzekering af te sluiten. We constateren daarbij dat er grote verschillen zijn in medische acceptatie tussen de ene en de andere verzekeraar. Overstappen voor mensen met minder goede gezondheid, een opslag of uitsluiting is altijd al lastig, maar zeker ook in deze situatie. 

Speciaal voor advocaten, huisartsen, tandartsen en medisch specialisten geldt dat de combinatie van verhoging van de premie en verlaging van mantelkortingen zuur is, maar er zijn weinig verzekeraars die dekking bieden voor waarneming, praktijkkosten, extra kosten en besmettingsrisico’s.

Als je AOV al langer dan de eerste contracttermijn loopt en je deze daarna niet voor 3 of 5 jaar hebt verlengd, kun je je verzekering op ieder moment opzeggen (en naar een ander overstappen) met een opzegtermijn van een maand. Opzeggen hoeft dus in veel gevallen niet per se per 1 januari. Als je een meerjarig contract hebt waarvan de starterskorting binnenkort afloopt, of al is afgelopen, èn er geen medische clausules of toeslagen zijn, is dat interessant.

Voor iedereen die niet te maken heeft met een aflopend meerjarig contract geldt echter: haastige spoed is zelden goed.

Tot slot: door alle aandacht in de media zijn er partijen die ondernemers een op het eerste gezicht aantrekkelijk aanbod doen om met een verkorte gezondheidsverklaring over te stappen naar een andere maatschappij. Mocht je zo’n aanbod willen overwegen, neem dan vooraf contact met ons op. Wij kunnen je informeren over de verschillen in voorwaarden, performance en betrouwbaarheid bij schade. Bel ons voor meer informatie, 033-7600850

Modified: