Heb je de mensen wel om je doelstellingen te halen?

  • Font size:

b2bsure Heb je de mensen wel om je doelstellingen te halen

Heb je de mensen wel om je doelstellingen te halen?

Door: Marcel Bezemer oprichter en DGA van B2Bsure

Mensen zijn de belangrijkste asset in veel organisaties. Dat is vandaag zo en dat zal ook in de toekomst zo zijn. Essentieel bij de strategische keuzes die organisaties maken is dan ook de vraag hoe is onze organisatie “bemenst” en hoe ‘bemensen’ we de toekomstige organisatie? Uit onderzoek door het UWV vorige week is gebleken dat 1 op de 5 bedrijven productiebelemmeringen ervaart! Hoeveel geld verliest je organisatie daardoor?

De informatie over de situatie van vandaag en morgen is in veel gevallen niet beschikbaar. Human Resource Analytics (HR analytics) kan daar verandering in brengen.

HR analytics gaat over het analyseren van de ‘bemensingsuitdagingen‘ van een organisatie. Kan je bijvoorbeeld de volgende onderliggende vragen over jullie organisatie beantwoorden?

• Hoe hoog is het jaarlijkse personeelsverloop? • Hoeveel van het personeelsverloop is een ongewenst verlies? • Welke medewerkers zullen waarschijnlijk binnen een jaar de organisatie verlaten? Deze vragen zijn alleen te beantwoorden als er op een gestructureerde manier naar HR data wordt gekeken, lees iets wordt gedaan aan HR analytics. De meeste HR-professionals kunnen de eerste vraag gemakkelijk beantwoorden. Het beantwoorden van de tweede vraag is al een stukje moeilijker te bepalen. Hiervoor moeten twee verschillende gegevensbronnen worden gecombineerd. Om de derde vraag te beantwoorden, is verdere analyse nodig.

Als je naar de midden en langere termijn kijkt dan zijn er nog veel meer vragen te beantwoorden. Passen de huidige medewerkers bij de toekomstige organisatie? Kunnen we de huidige medewerkers ontwikkelen naar wat we straks nodig hebben? (zie ook ons vorige Blog over de Duurzame Organisatie) Als dit niet zo is, kunnen we zorgen dat deze mensen niet tussen wal en schip belanden en dat onze kosten beheersbaar blijven? Hoe behouden we de mensen die we nodig hebben? Waar vinden we de nieuwe mensen en wat moeten we er aan doen om interessant te zijn voor nieuwe medewerkers?

HR-afdelingen verzamelen al heel lang grote hoeveelheden HR-gegevens die heel belangrijk kunnen zijn bij de beantwoording van deze vragen. Helaas blijven deze gegevens vaak ongebruikt. Zodra organisaties hun bemensingsuitdagingen beginnen te analyseren door deze gegevens te gebruiken, houden ze zich bezig met HR-analyse. Er zijn goede tools beschikbaar om éénmalig of doorlopend goede analyses te kunnen maken. Eén van deze tools is de scan die WorkMetrics heeft ontwikkeld. Via de bijgaande QuickScan kun je een idee krijgen van wat een dergelijke tool voor jouw organisatie kan betekenen. Door 13 eenvoudige vragen te beantwoorden krijg je inzicht in drie belangrijke risico’s in je organisatie.

De uitkomst van de scan kan de opstap zijn naar een evenwichtig HR beleid gebaseerd op metrics.